Neuroloog en oud bestuurslid Hans Hamburger overleden

Op 14 februari 2021 is op 71-jarige leeftijd Hans Hamburger, lid van de Amsterdamsche Neurologen Vereeniging overleden.
Hans Hamburger was een neuroloog en somnoloog. Hij werkte vanaf 1982 in het Slotervaartziekenhuis en specialiseerde zich vanaf de jaren ‘90 in de slaapgeneeskunde. Hij was de oprichter van het Amsterdam Waak-Slaap Centrum in het Slotervaartziekenhuis en van 1 van de eerste zelfstandige slaapcentra in Nederland in het Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam.
Hans was zeer actief in het spreken op en het organiseren van congressen, waaronder het landelijk Slaapcongres in Nederland. Daarnaast legde hij de basis voor de International Sleep Medicine Course binnen de opleiding van somnologen.
Hij maakte zich er publiekelijk hard voor dat patiënten én zorgverleners slaapproblemen serieus namen. Regelmatig verscheen hij in de media om het belang van slaap en onderzoek naar slaapstoornissen uit te leggen. Gedurende 6 jaar was hij voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Slaap Waak Onderzoek (NSWO) en in 2020 werd hij benoemd tot erelid van deze vereniging.
Hans Hamburger was de stiefzoon van David Moffie, de neuroloog die de afdeling neurologie in het Slotervaartziekenhuis opgericht heeft in 1976. In de jaren 2000 tot 2004, toen Hans in het ANV bestuur zat, is op zijn initiatief de Moffie prijs in het leven geroepen. Deze is bekend als dé ANV prijs voor de assistent neurologie die de beste klinische voordracht heeft gehouden
Hans droeg de ANV een zeer warm hart toe en de meesten van jullie zullen hem kennen van de klinische ANV avonden in het Slotervaart, waarbij hij eigenlijk altijd de laatste, vlammende presentatie gaf over een patiënt met een slaapstoornis inclusief een uniek filmpje.
We zullen Hans missen als de markante, sociale persoonlijkheid die hij was en als een van de grondleggers van de slaapgeneeskunde in Nederland.
Het Bestuur van de Amsterdamsche Neurologen Vereeniging wenst familie en vrienden veel sterkte toe bij hun verlies.
Bovenstaand in Memoriam werd samengesteld door voormalig collega en oud-voorzitter Dieta Brandsma, waarvoor dank